Aanvoer-afvoer

Lichaamsfuncties zijn afhankelijk van zenuw- en bloedvatenstelsel

Het lichaam is aangewezen op een goede voorziening van bloed en eengoede geleiding van de zenuwbanen. Het bloedvatenstelsel vervoert zuurstof welke noodzakelijk is voor iedere cel in ons lichaam.
Het zenuwstelsel verzorgt via regelmechanismen voor de juiste hoeveelheden bloed in de verschillende weefsels. Bloed is niet alleen een leverancier van zuurstof het verwijdert ook afvalstoffen uit ons lichaam.
Het bloed is het verbindingsmiddel tussen alle weefsels en cellen van ons lichaam.
Het bloed maakt continu een reis doorheen ons lichaam en brengt informatie over van het ene deel op het andere deel.
Het bloed is de warme golfstroom van het lichaam, die voor een gelijkmatige verwarming van alle delen zorgt, het is tegelijk transportweg en transporteur voor zuurstof, koolzuur, aminozuren, peptiden, glucose, vetzuren, vitaminen, spoorelementen, elektrolyten en andere stoffen die van vitaal belang zijn. Het is de voedende stroom van alle weefsels en bovenal is het een levend orgaan.
Ook aan de lymfe, het witte bloed, dient de functie van
een levend orgaan te worden toegeschreven.
Deze beide lichaamsvochten kunnen hun taken alleen goed uitvoeren wanneer zij voortdurend zonder enige belemmering door het lichaam kunnen circuleren.
Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat bloed op het juiste moment op de juiste plaats terecht komt. De regulatie vindt plaats in het capillaire stelsel. Dit is een geheel van fijne buisje die een netwerk vormen die bij de mens ongeveer 10.000km bevatten. Deze bloedvaatjes vernauwen of verwijden naargelang de behoefte aan bloed groter of kleiner wordt in een bepaald orgaan. Zij beperken de bloedstroom in rustende organen en voeren de bloedstroom op waar het nodig is om grotere prestaties te leveren.

De Osteopaat behandelt via zachte manipulaties de bloedvaten en zenuwbanen wanneer deze geblokkeerd raken.

Terug